17025 actieve gebruikers

Inloggen bestaande gebruiker

Aanmelden nieuwe gebruiker

Naar mobiele versie


 Energie

Watt

Hoeveel energie een apparaat verbruikt, wordt aangegeven in watt, meestal met het symbool W. 

 

Een gloeilamp van 40W verbruikt 10 keer zo veel energie als een ledlamp van 4W in dezelfde tijd. Om iets preciezer te zijn: watt is de eenheid van vermogen. Het vermogen is de snelheid waarmee energie wordt verbruikt of opgewekt. 

 

Wattuur (Wh) en kilowattuur (kWh)

De energie die een gloelamp van 40W in 1 uur gebruikt, is 40 wattuur (Wh). Dat is het vermogen (40W) x het aantal uren (1 uur). Een ledlamp van 4W verbruikt diezelfde hoeveelheid energie als hij 10 uur brandt, want 4W x 10 uur = 40 Wh.

 

Alle elektrische apparaten die je in huis hebt, gebruiken energie. Het vermogen van een wasmachine is ongeveer 2500 Watt. Een wasmachine die 2 uur draait, verbruikt 5000 Wh of 5 kWh (kilowattuur).

 

  • 1 kWh = 1000 Wh 

 

Als je het verbruik van alle apparaten bij elkaar optelt, gebruikt een gemiddeld huishouden in Nederland ongeveer 2500 tot 3000 kWh aan elektriciteit per jaar. 

 

Energierekening

Hoeveel je betaalt aan de energiemaatschappij, hangt af van je energieverbruik en van de prijs die de maatschappij rekent per kWh. Deze tarieven zijn bij elke maatschappij anders en kunnen voortdurend veranderen.

  • In januari 2021 rekenden de meeste energiemaatschappijen 22 tot 28 cent per kWh elektriciteit. 
  • In april 2022 liepen de prijzen uiteen van 47 tot 85 cent per kWh. (Bron: overstappen.nl)

 

Energie opwekken

Zonnepanelen of windmolens wekken energie op. Hoeveel energie dat is, hangt af van de hoeveelheid zon of wind. De hoeveelheid opgewekte energie wordt ook uitgedrukt in kWh. 

 

Zonnepanelen leveren in een jaar ongeveer 300 kWh per paneel. Als er 10 zonnepanelen op je dak liggen, wekken deze samen in een jaar ongeveer 3000 kWh op. Op zomerse dagen met veel zon wekken de panelen veel meer energie op dan je op dat moment verbruikt. De meeste installaties zorgen ervoor dat het overschot wordt doorgegeven aan de energiemaatschappij. 

 

Als er weinig of geen zonlicht is ('s avonds en 's nachts bijvoorbeeld), hebben je elektrische apparaten meer energie nodig dan wat de zonnepanelen op dat moment leveren. Op zo'n moment gebruik je elektriciteit van de energiemaatschappij. Bij de jaarlijkse eindafrekening wordt gekeken naar hoeveel energie je hebt afgenomen van en teruggeleverd aan de energiemaatschappij en daarvan hangt af hoeveel je dat jaar moet betalen. Vaak betaal je een vast maandbedrag en aan het eind van het jaar krijg je te zien of je te veel of te weinig betaald hebt. 

 

Als je meer energie hebt teruggeleverd dan afgenomen, kan bij de eindafrekening blijken dat de energiemaatschappij jou een terugleververgoeding per kWh gaat betalen. Dit wordt salderen genoemd. De salderingsregeling wordt in Nederland geleidelijk afgebouwd. Na 2030 krijg je nog maar weinig uitbetaald als je meer energie hebt teruggeleverd dan afgenomen. 

 

Een moderne windmolen wekt per jaar meer dan 6000 MWh (megawattuur) op. Dat is 6.000.000 kWh. Eén windmolen levert dus de energie voor 2000 huishoudens. 








Beter Spellen Beter Rekenen NU Beter Engels NU Beter Duits NU Beter Frans NU Beter Spaans Beter Bijbel

© 2010 - Beter Rekenen is een initiatief van

Martin van Toll Producties