in samenwerking met 


Inloggen bestaande gebruiker

Aanmelden nieuwe gebruiker

Naar mobiele versie


 Reacties

Wil je reageren? Kijk op de pagina Contact.

 

 

Door te reageren ga je akkoord met de voorwaarden:

 • Wij gebruiken misschien een deel van je reactie op de pagina hieronder. Daarbij zullen we je achternaam niet kopiëren.
 • Bij het citeren van reacties worden spelfouten soms verbeterd en kunnen zinnen worden ingekort.
 • Wij verwerken educatieve suggesties zoals ezelsbruggetjes of oefensommen misschien in de website.

Hieronder volgen enkele reacties, soms aangevuld met een commentaar of antwoord van Beter Rekenen.

 

Er zijn veel reacties van deelnemers die een rekenfout maken en erg overtuigd zijn van hun eigen gelijk. Kreten als "Graag uw uitleg", "Gaarne corrigeren!" of "Z.s.m. aanpassen!" zijn soms niet van de lucht. Natuurlijk maken wij ook weleens een foutje, maar als een opgave al een dag online staat, klopt hij echt wel hoor. Het kan geen kwaad om eerst even na te denken voordat je mailt.

 

Gelukkig zien veel van deze schrijvers in tweede of derde instantie alsnog dat hun eigen berekening niet klopte:

 • "Sorry, niet goed gekeken."
 • "Mijn excuses, blijkbaar verkeerd gelezen!"
 • "Oeps."
 • "Tiens, zo had ik het nog niet bekeken!"
 • "Je hebt gelijk."
 • "O wat suf, dat is de oplossing."
 • "You're right! Het is nog vroeg zullen we maar zeggen."
 • Sorry, sorry, sorry, echt heel stom van mij."
 • Herstel op mijn vorige mailtje, ik heb niet goed gerekend. Excuus.

Afgezien van inhoudelijke reacties zijn er ook veel andere. Zie hieronder:


Ik ben blij met Beter Rekenen! Elke werkdag nieuwe opgaven: leuk! Ik merk nu (na een maandje) al, dat mijn hoofdrekenen goed vooruit gaat. Wat eerst een "naar sommetje" leek, is nu een leuk dagelijks puzzeltje geworden, ga zo door a.u.b.! 

 

Dik


Ben blij met deze site. Ik ben sinds enkele jaren met pensioen, heb vroeger niet veel gedaan op school door allerlei psychische- en een medisch problemen en het geeft me toch een goed gevoel dat ik nu regelmatig 0 fouten scoor op taal- en rekengebied niveau 3. 50% is ook een keer voor gekomen. Blij dat u deze site biedt!

 

Maurice 


Hierbij een VET compliment voor deze website! Wat een leuke opgaven zijn het! Leerzaam en ook vermaak. Soms baal ik als ik na wat rekenwerk een antwoord geef dat wel goed is, maar waar niet naar gevraagd wordt. Ik noem bijvoorbeeld de centimeters en jullie vragen het antwoord in meters. Maar dat maakt het nog leuker eigenlijk, gewoon dom van mezelf. Ga vooral zo door, ik ben er reuze blij mee. Enorm veel dank!!!

 

Heine


(tijdens de tweede coronagolf)

 

Heel tevreden. Ik vermoed dat groep 7, 8 hier nu ook heel goed mee gered is i.v.m. corona. Onderwijs lijkt deze pandemie niet te overleven, te progressief in opzet die niet tegen rampen als deze is opgewassen. Wie zijn jullie dat je je zo weet te beperken en toch je doel bereikt (bv brugklas VWO)? Mathematisch centrum kan er in de leer.

 

Brem

 

We denken dat iedereen erg zijn best doet binnen de geldende beperkingen. Beter Rekenen doet eigenlijk al tien jaar hetzelfde. Fijn dat dit zo wordt gewaardeerd.


 

Soms kloppen de antwoorden niet die overeen komen wat ik uitgerekend heb. Vandaag heb ik de test gemaakt en ik had de antwoord van som 2 wel goed maar jullie geven het antwoordt anders aan. Het zou prettig zijn als de sommen goed op gezet worden en ook goed uitgerekend worden door u/jullie.

 

Willeke

 

Omdat we een goed voorproefpanel hebben, zijn we er vrijwel zeker van dat de opgaven correct zijn. De opgave waar jij een ander antwoord koos, klopt gewoon. We zien maar één verklaring: je hebt niet het goede antwoord gekozen.

 


 

 

(Bij een vraag over muntstukken waarbij o.a. André een bedrag van 4 euro neertelt. Voorwaarde: André gebruikt 10 munten die allemaal meer dan 10 cent waard zijn.)

 

Ik heb een andere oplossing, die fout gerekend wordt.

 

Piet

 

Weet je zeker dat André in jouw oplossing alleen maar munten gebruikt die meer dan 10 cent waard zijn?

 

Jazeker! Ik zal een Excelletje sturen.

 

Graag. Voor de zekerheid is hier nog even de eerste voorwaarde van de opgave: "André betaalt met 10 munten die allemaal meer dan 10 cent waard zijn."

 

Hier is mijn oplossing: André geeft 2x € 0,10, 4x € 0,20, 2x € 050, 2x € 1,00.

 

In de opgave staat "André betaalt met 10 munten die allemaal meer dan 10 cent waard zijn." Jouw André heeft munten van 10 cent.

 

Had ik toch iets over het hoofd gezien!

 

Klopt. Ondanks alles....


 

Het zal jullie vast al gemeld zijn, maar ik heb het idee dat de laatste opgave van vandaag qua uitwerking (bijna) klopt, maar niet overeenkomt met de verwerking van de multiple choice antwoorden.

 

Pleun

 

Wat klopt er niet dan?

 

Excuus, ik zie nu dat ik de vraag niet goed heb gelezen. Ik dacht dat ik de afstand van Dianne tot het draaipunt moest geven, zoals ook in één van de gegeven uitwerkingen gebeurt (zie bijlage). Maar het gaat om het opschuiven...


Bedankt voor uw antwoord! En ook de testjes overigens, leuk!

Excuus, ik zie nu dat ik de vraag niet goed heb gelezen. Ik dacht dat ik de afstand van Dianne tot het draaipunt moest geven, zoals ook in één van de gegeven uitwerkingen gebeurt (zie bijlage). Maar het gaat om het opschuiven...


Bedankt voor uw antwoord! En ook de testjes overigens, leuk!


 

De 3e vraag bevat een verkeerd totaalaantal (moet zijn 4694). Daarmee is 51% het juiste antwoord. Graag corrigeren.

Arie

 

Er zijn zo'n 5000 mensen langs deze opgave gekomen zonder iets vreemds te zien. Het is waarschijnlijk heel goed verstopt, want we zien het zelf ook niet. Waar zou 4694 moeten staan? Kun je het even voorrekenen? Graag toelichten.

 

Ik heb nogmaals de totaaltelling nagerekend en inderdaad het klopt.
Ik had de totaaltellling, toch geen hogere wiskunde, drie keer nagerekend. Daarbij dus steeds over mijn eigen fout heengekenen. Waarmee weer onderstreept is, dat je eigen berekeningen controleren alleen werkt als je verschillendemanieren gebruikt. 
Ik ga dus weer rustig 6 weken geconcentreerd rekenen met als doel de 100%! 


 

Ik ben eigenaar van een spellenwinkel. Ik heb behoefte aan meer rekensommen, natuurkunde, meetkunde, vergelijkingen e.d. Het is op m'n 54ste niet nodig voor m'n werk maar vind het erg leuk eraan te puzzelen.

Van de 4 dagelijkse opgaven vind ik de laatste eigenlijk alleen maar interessant. Kunt u mij hierin iets aan bevelen?

 

Wim

 

Hopelijk vind je op internet nog meer rekenuitdagingen, zoek eens hier:

https://www.google.nl/search?hl=nl&q=rekenpuzzels+en+breinkrakers&meta=lr=lang_nl


 

Ik maak met plezier jullie tests na getipt te zijn door een collega. Ik zou graag mijn middelbareschoolleerlingen de sommen ook laten maken, maar ik heb geen beschikking over computers. Mag ik de test ook uitprinten?

 

Angela

 

Je kunt de pagina's ook afdrukken. Het milieu is er niet blij mee, maar als het niet anders kan, ga gerust je gang.


 

Allereerst mijn complimenten voor uw site.

Maar ik ben het vandaag (voor het eerst) absoluut oneens met het antwoord op de jarige op een schrikkeldag:

 

In een stadje wordt sinds 1 januari 2000 elke dag precies 1 kind geboren. Van die kinderen zijn er .... jarig op 29 februari 2012.

 

Jullie keuren antwoord "3" goed, terwijl dat "4" moet zijn.

De semantiek over wanneer iemand jarig is, vind ik niet passen binnen de opgaven. Ik heb er serieus nog even over nagedacht overigens, alvorens 4 in te vullen.

 

Zoek maar na: "nulde verjaardag" is een voorkomend begrip. Als ik naar de scores van vandaag kijk, denk ik dat tot 80% van de deelnemers het met mij eens is.

Ik verzoek u het antwoord te wijzigen of beide goed te rekenen. U doorbreekt hiermee namelijk een langdurig foutloze reeks!

 

Hedwig

 

Op de dag dat iemand geboren wordt, is hij niet jarig. Dat ben je namelijk pas na een jaar (vandaar de naam). Van Dale schrijft over "jarig": "zijn geboortedag gedenkend, de dag bereikt hebbend waarop men precies een bepaald aantal jaren oud is".

Hieruit kun je afleiden dat de dag van geboorte zelf nog niet in aanmerking komt voor de kwalificatie "verjaardag". We zien geen noodzaak om de opgave aan te passen. Helaas.

 

Vooruit, de Van Dale heeft wel een zeker status.

Maar als ik nu de dag wil vieren waarop iemand precies 0 jaar oud is?

 

Dan ga je beschuit met muisjes eten op de geboortedag. Toch?


 

In de opgave van 29 februari werd het jaar 2000 aangemerkt als schrikkeljaar. Bij mijn weten is dat onjuist. In dat jaar is er geen schrikkeldag.

 

Jaartallen deelbaar door 4 zijn schrikkeljaren. Eeuwjaartallen (zoals 1900) zijn geen schrikkeljaar, tenzij ze deelbaar zijn door 400. Het jaar 2000 was dus gewoon een schrikkeljaar.

 

O ja.

Jan


 

(na een mailwisseling over een vermeende fout)

 

Pffff, sorry, mijn fout. Jullie hebben gelijk. Toch beter jullie tip volgen en mijn eigen berekening controleren. Dat zeg ik zooooooooo vaak tegen mijn zoon van 10...

Toch bedankt voor de snelle reactie enneh, veel succes met de site. Hij is echt heel leuk en nuttig.

 

Jolande


 

Ik doe de tests elke dag met plezier! Ga door met dit goede werk.

 

Albert


 

Even een korte opmerking over vraag 4 van de test van vandaag. Op zich een leuke en prima opgave, alleen vond ik het jammer dat er in de opgave vermeld staat 'gebruik gerust een kladpapiertje'.

 

Jammer, want legio mensen die deze test maken doen dat in de trein of anderszins via de mobiele telefoon, zonder dat je met papier of andere materialen dan je gezonde verstand kunt rekenen. De opgave suggereert echter dat je hier toch wel extra hulpmiddelen bij mag/moet gebruiken. Zelfs als dat eigenlijk het geval is, zou ik dat voor allen die dit niet ter beschikking hebben niet in de opgave zelf benoemen. Werkt toch op voorhand al enigszins ontmoedigend... ;-)

 

Jillis


 

Gisteren heb ik het examen rekenen op niveau 3F gedaan op het ROC in Hengelo. Het eerste deel van het examen waren sommen die op jullie site voorkomen. Het tweede deel van het examen was in het begin nog te doen, maar toen kwamen de wiskundige opgaven. Hier was niemand van mijn klas op voorbereid en het overgrote deel van de klas gaf voortijdig op. Er bleven nog 2 leerlingen zitten om de opgaven allemaal te maken.

 

Al met al vond ik het zeer teleurstellend dat ik naar mijn idee geen kans had om dit soort vragen goed te beantwoorden omdat ik hierin geen oefening heb gehad. Ik had gehoopt door elke dag jullie sommen te maken ik in elk geval een kans had om het examen te halen.

 

Mieke


 

Wat mij, mijn vrouw en mijn broer betreft (en dus nog vele anderen waarschijnlijk), mag er een hoger niveau rekenen komen. Wij hebben zonder veel moeite vaak 100%. Dat is aardig, maar stimuleert niet echt.

 

Harry


 

Deze website heet Beter Rekenen.nl, maar ik merk dat er regelmatig opgaven zijn die met wiskunde hebben te maken en niet zozeer met rekenen. Vandaag (2-2-2012) bijvoorbeeld iets over de afmetingen van een driehoek bij niveau 3F, gaat het meer om wiskunde dan om rekenen. Rekenen associeer ik met optellen, aftrekken, delen, vermenigvuldigen, breuken etc., maar niet met wiskundige berekeningen.

 

Ria

 

Meetkunde en rekenen kunnen niet zonder elkaar. De opgave waarop je doelt is inderdaad net even iets meer dan alleen maar een rekensommetje. Het stipt de stelling van Pythagoras aan. Dat is niet levensbedreigend, vinden we. Op de pagina die bij de uitleg genoemd wordt, staat een eenvoudige uitleg van deze materie. Wist je het nog niet, dan is het een leerzame dag toch?


 

2400 x 0,05= 12 en geen 120

 

(Onze reactie)

Interessante benadering, maar helaas niet juist.
0,05 is 1/10 van 0,5 en dus 1/10 van de helft.
De helft van 2400 is 1200.
1/10 van 1200 is 120.

Sorry,maar alle rekenmachientjes zijn dus fout...

 

Hennie


 

Complimenten voor de site. Ik gebruik hem vaak in de les.

 

Toon


 

In een opgave is sprake van een renteberekening. Hoewel we bij renteberekeningen meestal uitgaan van rente-op-rente, oftewel samengesteld interest, is het ook mogelijk om gebruik te maken van zogenaamd enkelvoudig interest. Dan kom je op een ander antwoord.

 

Wij zouden bij zo'n bank onmiddellijk weggaan. Wat een krenten!

In de opgave stond al "De rente die je elk jaar krijgt voeg je bij je spaargeld." We hebben daar inmiddels aan toegevoegd: "en levert daarom weer rente op." Nu is er toch geen twijfel meer over: we zitten bij een menselijke bank.

 

Bedankt voor je reactie. Ik ben weer gerust gesteld.

 

Wil

 


 

 

Ik had laatst mijn eigen ingezonden vraag over de korting op de ov-chipkaart fout haha!

 

Mariëtte


 

Bedankt voor deze site. Ik ben al veel langer ingeschreven voor beterspellen, maar deze vind ik ook leuk. (Ik ben taalleraar)

Bart


 

Ben inmiddels aardig verslaafd aan BR en BS, maar was vandaag minder in vorm.

 

Jochem


 

Ik vind de sommen met ha, are en ca juist erg leuk. Die kennis was bij mij helemaal weggezakt, dankzij Beter Rekenen weet ik weer hoe het gaat.

 

Marja


 

x = ....

Het antwoord is volgens jullie 1/6 maar het goede antwoord is 1/4 of 3/12! Ik vind het maar een rare fout hoor. Ik wil dat jullie het DIRECT veranderen en ik wens vandaag nog antwoord anders kap ik met deze onzin.

 

Marjolein

 

 

Vermenigvuldig de tellers met elkaar en doe dat ook met de noemers:
2 x 1 = 2
3 x 4 = 12
Wij komen dan toch echt via 2/12 op 1/6.
Je kunt ook 2/3 twee keer halveren. Dan kom je via 1/3 op 1/6.

Sorry, niet goed gekeken. Mijn excuses, blijkbaar verkeerd gelezen! Oeps. Tiens, zo had ik het nog niet bekeken! Je hebt gelijk. O wat suf, dat is de oplossing. You're right! Het is nog vroeg zullen we maar zeggen. Sorry, sorry, sorry, echt heel stom van mij. Herstel op mijn vorige mailtje, ik heb niet goed gerekend. Excuus.


 

Ik wil aangeven behoefte te hebben aan een een duidelijk hoger niveau rekenen. In niveau 3F zitten van de 4 vragen er toch gemiddeld 2 die de ouderwetse basisschoolleerling met de ogen dicht maakte.

 

Hans

 


 

 

Jullie vragen zijn hartstikke leuk om te doen!!!

 

Shane


 

Waarom is de oppervlakte van 1 tafelpoot 4 x 8 x 40?

Zelf had ik 8 x 8 x 40 uitgerekend.

 

Toine

 

Hoeveel zijkanten van 8x40 zitten er aan een tafelpoot?

 

O ja, vier!


 

Ik vind het over het algemeen heel leuk om mee te doen. Alleen, ik vind de opgaven over ha en ca niet meer van deze tijd. Alleen ha wordt af en toe nog gebruikt, dus vragen daarover oké in relatie tot m en km. Maar are en ca kon ik nooit tegen. Kortom: stop daarmee!

 

Gerard

 

Beter Rekenen behandelt onderwerpen die in het huidige onderwijs nog steeds in de schoolboeken staan. Daar horen de centiares ook bij. Met name in de huizenmarkt worden deze eenheden nog weleens toegepast.


 

Ik beleef veel plezier aan beter spellen en beter rekenen. Van beter spellen had ik gehoord via mijn dochter en van daaruit ben ik vanzelf bij beter rekenen terechtgekomen.

 

Titia


 

Jullie zeggen dat 7 m per seconde 7 x zo snel is als 1 m per seconde, maar volgens mij is dat niet juist. Het verschil is namelijk 6 m per seconde.

 

Margriet

 

Er wordt niet gevraagd hoeveel keer sneller, maar hoeveel keer zo snel. 7 m/s is 7 keer zo snel als 1 m/s.


 

Ik ben rekendocent aan een opleiding voor onderwijsassistenten, MBO4 dus. Het aanvangs/instapniveau is behoorlijk verschillend. Uw dagelijkse portie sommen helpt veel leerlingen en ook mij. Voor mij voornamelijk om de F-niveaus goed verankerd in m'n hoofd te krijgen. Op den duur ga je automatisch herkennen binnen welk niveau welke opgave past.

 

Martin


 

Rekenen is niet mijn probleem maar lezen! Bij goed lezen zou ik nagenoeg een 100% score halen maar nu. na 11 weken meedoen, tot mijn verdriet slechts iets boven 90%. Ik blijf meedoen tot ik 5 aaneengesloten weken 100% haal.

 

Dirk


 

Nu ik geslaagd ben voor mijn opleiding wou ik jullie bedanken.

Het heeft mij erg geholpen met de test die ik bij de opleiding 'Eerste monteur data elektra' moest afleggen.

 

Martin


 

Op de pagina METEN en WEGEN staat een grote fout. Er staat: "Gewicht wordt uitgedrukt in grammen of afgeleiden daarvan. De bekendste afgeleide is de kilogram, die vaak gewoon kilo genoemd wordt."

 

Gewicht is een kracht en wordt uitgedrukt in Newton. 

De kg of afgeleiden daarvan zijn eenheden van MASSA!!!!

 

Henk Jan

 

Reactie van de redactie:

Wetenschappelijk gezien heb je gelijk. Er is echter geen normaal mens die bij de slager vraagt naar de massa van de biefstukken. We hebben de zin daarom ietsje genuanceerd:

"Massa (in het dagelijks leven spreken we van gewicht) wordt uitgedrukt in grammen of afgeleiden daarvan. De bekendste afgeleide is de kilogram, die vaak gewoon kilo genoemd wordt."

 


 

Complimenten voor alle leuke en leerzame opgaven.

Gert-Jan


 

Heel leuk allemaal, maar ongebruikelijke eenheden zoals centi-ares zou ik verre van blijven, geeft de testen iets ouderwets, en schools, terwijl dat niet hoeft.

 

Gof

 

Reactie van de redactie:

Beter Rekenen heeft nauwe banden met schoolleerstof. Aangezien daar deze eenheden nog geleerd worden, is het geen schande om er af en toe een opgave aan te besteden.

 


 

Elke dag beginnen we op het werk met deze testen. Erg leuk.

 

Nicole 


 

Leuke site! Gevoonden via Beter Spellen, en die weer via een collega.

 

Bram


 

Jullie vragen hoe lang iets heeft geduurd en zeggen vervolgens dat het juiste antwoord 4 meter per seconde is, maar dat is een snelheid. Het juiste antwoord is 0,004 seconden en dat staat niet bij de keuzemogelijkheden!

 

Marja

 

Reactie van de redactie:

Nee, we schreven dat het 4 ms duurt. Dat is 4 milliseconden. Geen snelheid dus.

 


 

Joh, wat zijn die sommen (maar ook de taaloefeningen) verslavend zeg. Ik doe iedere dag mee op niveau F3 en ik scoor gemiddeld hoger dan het gemiddelde dus ik ben best trots op mijzelf.

 

Ilse


 

Ik wil even melden dat ik het initiatief van Beter Rekenen en Beter Spellen zeer waardeer. En meestal zijn de vragen ook op een originele manier gesteld. Complimenten en ga zo door!

 

Johan


 

De rekentest zegt dat het in San Francisco 9 uur vroeger is dan bij ons, maar het is daar juist 9 uur LATER!

U zult daar hoop ik al veel over gehoord hebben.

 

Maria

 

Nee je bent de enige. Misschien komt dat omdat het in San Francisco echt 9 uur vroeger is.
http://www.dejuistetijd.nl/wereldtijden/


 

Bij de opgave over hecrometerpaaltjes had ik graag de toevoeging gehad dat hectometerpaaltjes om de 100 meter staan. Ik rijd geen auto. 

 

Els

 

Ook voor fietsers en wandelaars is een hectometer 100 meter. Maar we hebben er inmiddels een foto met uitleg bij geplaatst.


 

Een opgave luidt: Hoeveel is 20 x 0,1 kleiner dan 20 : 0,1?

Er staat dus eigenlijk: hoeveel is 2 kleiner dan 200? Ik dacht 100 (namelijk 100 keer kleiner), maar jullie zeggen dat 198 het juiste antwoord is.

Uit de uitleg blijkt dat jullie bedoelen: hoeveel is 2 minder dan 200. Bij getallen moet je toch spreken over meer en minder?

 

Fred

 

 

Er stond niet "hoeveel keer kleiner", maar "hoeveel kleiner".

 

Bij getallen mag je wel degelijk de termen groter en kleiner gebruiken. De tekens "<" en ">" spreken we immers uit als "kleiner dan" en "groter dan".

 

 

 

De formulering "hoeveel keer kleiner (of groter)" zullen wij niet snel gebruiken. Het is beter om dan te spreken over "hoeveel keer zo groot". Maar in dit geval was dit allemaal niet aan de orde.


 

Beter Rekenen en Beter Spellen zijn erg leuke en leerzame sites. Ik heb echter wel een kanttekening hierbij:

Af en toe komen er leden van het Koninklijk Huis in Beter Rekenen voor die allang overleden zijn, zoals vandaag (Prins Bernhard). Dit vind ik eigenlijk geen pas geven t.o.v. het Koninklijk Huis. Het zou de redactie van Beter Rekenen sieren deze personen niet in allerlei sommen op te nemen.

 

Steven

 

We proberen regelmatig rekenopgaven te baseren op nieuwsfeitjes of historische data. Daarbij kan ook het Koninklijk Huis onderwerp zijn. We dragen de Koninklijke Familie een warm hart toe en bedoelen dan ook niets kwaads met de opgaven.

 


 

 

Ik vind het erg leerzaam om de tests te doen, mijn rekenen gaat met sprongen vooruit. Wat mij wel opvalt is het volgende: Sommige sommen zijn erg op mannen gericht (zoals laatst met de tour vraag en gisteren met die houten latten)Kunnen jullie ook eens een leuke vrouwenvraag verzinnen?

 

Vanja

 

We gaan binnenkort iets doen met gordijnen, breipennen en borduurpatronen.


 

Heel erg goed, de uitsplitsing in referentieniveaus bij Beterekenen en Beterspellen. Voor mij zijn de vragen uitdagender en ik kan nu onze leerlingen nu aanraden om vragen op hun eigen niveau te doen.

 

Cock


 

Mijn complimenten. Het maakt mij scherp om sommige zaken weer eens na te kijken, waarvoor dank.

 

Als voormalig natuurkundedocent vind ik het wel jammer dat u voor het gewicht de eenheid kg enz. gebruikt. De werkelijke grootheid bij deze eenheden is massa. Voor gewicht, dat een kracht is, staat de eenheid Newton. Ik weet wel dat in de dagelijkse omgang dat onderscheid niet gemaakt wordt, maar toch. Waarom niet gewoon massa introduceren, want dat is het.

 

Tessy

 

We volgen de bewoordingen die in hedendaagse schoolboeken (basis- en vervolgonderwijs) gangbaar is. Een auteur van Noordhoff helpt ons daarbij. Massa is wetenschappelijk gezien misschien het meest correct, maar de gewone Nederlander weegt toch vooral gewichten af en geen massa. Vandaar onze keuze. 


 

Mijn complimenten met de niveaus!

Ik ben 74 jaar, doe alles uit mijn hoofd; er mag van mijn een niveau F4 of zelfs F5 bij komen. F3 is nog zo makkelijk, dat ik soms m'n concentratie verlies...

 

Chris

 

De Commissie Meijerink heeft geen niveaus beschreven 4F en 5F voor rekenen.


 

Eerst was streven om 100% te scoren (fouten waren gebrek aan concentratie / snel willen); nu dat al een paar weken lukt is de uitdaging weg. Vind de dagelijkse oefening echter wel leuk en zou dus graag wat moeilijkere sommetjes zien.  

Bij Beter Spellen heb ik daarentegen nog een lange weg te gaan (en door de grotere diversiteit zie je minder vaak dezelfde soort vragen terug). Eerste uitdaging is voor mij daar nu om 10% beter te scoren dan gemiddeld.

 

André

 

(Redactie: er zijn nu drie niveaus, duis je kunt naar 3F overstappen.)


 

Ik doe zowel Beter Rekenen als Beter Spellen en raak er zo min of meer aan verslaafd! Gisteren géén van beide mailtjes gekregen (is nog nooit gebeurd). Wat ging er mis? Kan ik die alsnog maken voor het landelijk gemiddelde ?

 

Jeanette

 

Soms belandt een mailtje in een spamfilter. Geen nood. Je kunt ook zonder mailtjes de test doen. In de mailtjes staat alleen maar een linkje naar de test. Als je ingelogd bent, kun je de test invullen.


 

Ik wil het niet meer doen.

 

Jordy

 

Dan kun je je deelname stopzetten. Zie de uitleg bij Contact


 

Even vertellen: de eerste klas van de lagere school heb ik thuis gevolgd, het was toen nog oorlog! Met rekenen keek ik altijd op de klok, toen dat opgemerkt werd, werd er een theedoek over gehangen. Daarna kwamen mijn vingers in actie. Ik voel aan mijn handen dat zes en acht veertien is.

 

Riny


 

Ik ga steeds de mist in met hm², cm² enz enz (vandaag ook weer). Mijn vraag: hier in de Achterhoek gebruikt men vaak de term "bunder" voor oppervlakte van vooral weiland. Het heeft iets te maken met hm, maar hoeveel is nou precies 1 bunder?

 

We hebben het even opgezocht: Van Dale vertelt dat een bunder een niet-officiële term voor hectare is, maar bij Wikipedia staat dat de grootte van een bunder plaatselijk kan verschillen. Een interessante pagina daarover vind je op http://nl.wikipedia.org/wiki/Bunder.

 

Jeanette


 

Ik realiseer me nu pas dat op een klok niet beide wijzers 24 rondjes maken op een dag.

 

Ronald


 

Mijn hersenpan is al 73 jaar oud en de grijze "stroperige" cellen ook. Sinds de 2e klas van het MO heb ik niet meer gerekend, d.w.z. wel optellen en aftrekken natuurlijk en delen, maar de rest... Nu ben ik helemaal alleen (niet zielig hoor) kom wat tot rust en denk: ik weet nog steeds dat één plus één twee is, dus waarom zou ik niet... Het rekenen valt me helemaal niet mee, maar ik vind het toch wel een uitdaging. Het grappige is: er komen heel veel herinneringen terug aan school zelfs ook aan de LS. Van rekenen raakte ik altijd in paniek! Ik vind het fijn dat ik Beter Spellen en Beter Rekenen heb ontmoet!

 

Riny


 

(n.a.v. een opgave over een btw-actie)
De laatste som van vandaag noem ik een vuile streek. Ik was 1 dag verwijderd van een 100% score in de laatste zes weken. De gemiddelde vierde sommen zijn af en toe van een dergelijk eenvoudig niveau, dat je er van in slaap sukkelt en dat je dus een dergelijk gemene opgave niet verwacht. Mijn vorige fout was ook zo'n inslaapgeval, maar daar had ik vrede mee, omdat het mijn eigen domme vergissing was.

 

Dat jullie zo'n som plaatsen, stelt jullie op hetzelfde niveau als de winkelier die gniffelend zijn klanten staat te belazeren.

 

Bert


 

Wat leer je toch veel op deze sites.

 

Dick


 

Ik ben boos om de uiterst stiekeme plaatsing van het woord 'buitenlandse' in de laatste zin van de opgave. Twee weken geleden ook al zoiets: toen werd (net zo stiekem) een afgeronde waarde van een uitkomst gevraagd. Voor taalvragen is er www.beterspellen.nl, ik zou graag willen dat beterrekenen zich met beter rekenen bezig houdt, niet met beter tekst verklaren.

 

Hans


 

Ik heb net kennis gemaakt met beterspellen en beterrekenen en vind ze briljant. Ik werk in een ziekenhuis en de verpleging heeft moeite met rekenen. Is er niet een website te bedenken met dagelijkse rekenopdrachten voor verpleegkundigen? Dit zou echt een briljant systeem zijn om ze beter te laten rekenen.

 

Annemiek


 

Een pluim voor zeer leerzame site,

 

Carl-Pieter


 

Ik vind het jammer dat jullie liter met de hoofdletter L schrijven. Verder alle lof voor jullie prachtige sites! Ik vul ze allebei iedere dag in, het is een prettig ritueel aan het begin van de dag geworden.

 

Cock


 

Hallo Rekenaars, elke dag weer een feestje; BS en BR. Dank daarvoor!

 

Yvonne


 

Ik geniet iedere dag van de opgaven. Geweldig. Succes er mee.

 

Mieke


 

Door mee te doen met Beter Spellen en Beter Rekenen, krijgt de vraag van een bekende "Alles goed?" een ander betekenis. Meestal zeg ik dan: "Nee ik had een fout." Soms heb ik alles goed en dan zeg ik natuurlijk: "Ja vandaag wel."

 

De meeste mensen kijken mij dan verward aan, tot ik het heb uitgelegd.

 

Rian


 

Een dikke pluim voor deze site, alsmede voor de site "Beter spellen"

 

Jacques

 


 

Ik doe de dagelijkse test van spellen en rekenen met veel plezier. Ik ga er ook daadwerkelijk beter van spellen en rekenen, omdat er sinds mijn lagere school tijd een en ander veranderd is in de methodes.

 

Margreet

 


 

Zou er ook, net zoals bij beterspellen.nl naar beterrekenen, een linkje van deze site naar beterspellen gemaakt kunnen worden? Vind ik zelf wel erg prettig. Verder ben ik heel tevreden met de sites en maak ook volop reclame!

 

Els

 

Reactie van Beter Rekenen: de linkjes heen en weer tussen B.S. en B.R. vind je onderaan elke pagina.

 


 

Ik wil even zeggen dat ik het een fantastische site vind. Elke dag 4 vragen is goed te doen. De Twitterfunctie is ook erg leuk, vooral omdat steeds meer bekenden van mij ook elke dag de 4 vragen maken.

Ga zo door!

 

Daan

 


 

Op de iPad is het scherm niet te scrollen (de hele pagina scrollt...), hierdoor kan ik de oefeningen niet maken.

 

Egbert

 

Reactie van Beter Rekenen: dit ligt niet zozeer aan Beter Rekenen, maar meer aan de iPad. Het heeft ermee te maken dat de website is opgemaakt met "div"-elementen en dat je niet (standaard) binnen zo'n element kunt scrollen. Op een forum lezen we een oplossing: scrollen met twee vingers. Daarmee schijnt het wel te lukken.

 


 

Ik vind de BeterRekenentest een heel leuk initiatief. Mijn moeder en ik vullen dan ook braaf de sommetjes in. De score van mijn moeder is alleen niet zo goed en ik kwam erachter dat dat komt omdat zij denkt dat ze geen pen en papier mag gebruiken. Is dit ook de bedoeling? Ik gebruik zelf namenlijk wel pen en papier.

 

Maya

 


 

Bedankt voor de uitgebreide uitleg over de bewerkingsvolgorde. Ik ga het meteen uit laten zoeken op school want het is toch een kwalijke zaak als ze het daar fout aanleren.

 
Josette

 


 

Die nieuwe regels over de bewerkingsvolgorde hebben mijn hele begrip van rekenen op zijn kop gezet! Kunnen we niet afspreken dat we altijd haakjes gebruiken om aan te geven wat het eerste moet worden uitgerekend? Dan is er geen verwarring meer.

 

Ben

 

Antwoord van Beter Rekenen: dat zou inderdaad iets oplossen, maar zolang in bijvoorbeeld Cito-toetsen nog verlangd wordt dat je de regels voor bewerkingsvolgorde kunt hanteren, helpt Beter Rekenen om daarmee te oefenen.

 


 

288 : 6 x 3 = 144? Volgens mij gaat vermengvuldigen voor delen en is 288 : 18 = 11 Of ben ik nog niet goed wakker?

 

Alice 

Antwoord van Beter Rekenen: tegenwoordig gelden andere regels voor de bewerkingsvolgorde. Vermenigvuldigen en delen doe je in de volgorde zoals het er staat. Zie ook de uitleg op de pagina Gemengde bewerkingen.

 


 

Sommige opgaves zijn redelijk makkelijk en dan plots een hele pittige ertussen. Ik dacht dat ik redelijk goed was met hoofdrekenen, maar de opgaven nemen mij langer dan ik persoonlijk had verwacht. Beter Spellen kan ik meestal in 1 oogopslag beantwoorden, met tot nu toe een goede score, alhowel ik blijf worstelen met de vernederlandste Engelse werkwoorden.
 
Heb er veel plezier in mee te doen.

 

Henk (Adelaide - Australia)


 

 
Van uw test rekenen past de resultaatpagina niet op één vel. Dus krijg ik het antwoord van opgave 4 niet afgedrukt. Kunt u dat aanpassen?
 
Ina
 
Antwoord van Beter Rekenen: De opmaak websites Beterspellen.nl en Beterrekenen.nl is erop gericht dat de pagina's op het beeldscherm overzichtelijk blijven. Afdrukken op papier is slecht voor het milieu en heeft dan ook geen prioriteit. Als je de opgaven zou willen opslaan, installeer dan een pdf-printer zoals Win2pdf, waarmee je de pagina's digitaal opslaat en niet afdrukt. 


 
Sinds enkele dagen probeer ik iedere morgen de opgaven op beterrekenen.nl op te lossen. Sommige zijn uit het hoofd goed te beantwoorden, maar bij andere is dat (voor mij) bijna niet te doen. Is het de bedoeling de vragen uit het hoofd te beantwoorden, of zijn berekeningen op papier of zelfs op de rekenmachine ook 'toegestaan'?
 
Berber
 
Antwoord van Beter Rekenen: Alles mag. Liever uit het hoofd, eventueel met papier als hulpmiddel, maar het liefst zonder rekenmachine natuurlijk.


 
Geweldig weer, deze nieuwe tests!
Ook dit is een feestje elke dag van de week. Ik heb inmiddels mijn hele omgeving verslaafd gemaakt aan Beter Spellen en voor zover ik weet heeft ook iedereen zich meteen ingeschreven bij Beter Rekenen.
Al heel lang probeer ik een periode van 6 weken foutloos te spellen. Is mij tot mijn grote irritatie nog steeds niet gelukt. Ergens in die zes weken maak ik altijd nog wel een foutje. Maar het is zooooo leuk om te doen.
 
Lia

 

Noordhoff Uitgevers
Beter Spellen  Beter Rekenen  NU Beter Engels  NU Beter Duits  NU Beter Frans  NU Beter Spaans  Beter Bijbel  

© 2010 - Beter Rekenen is een initiatief van

 Martin van Toll Producties